Blagaj

U Blagaj se dolazi sa magistralnog puta M-17 (međunarodnog E-73) Sarajevo - Dubrovnik. Blagaj je udaljen samo 12 kilometara od Mostara,i ako ste već došli u Mostar, gradu poznatom po Starom mostu koji je pod zaštitom UNESCO-a, požalit ćete ukoliko ne napravite kratak izlet do Blagaja, zajednice koja ima jedinstvenu kulturu i istoriju.

Mašta krene svojim tokom kada se prvi put susretnete sa veličanstvenim ostacima tvrđave vojvode Herceg Stjepana iz 14. vijeka, koja je ovdje poznata kao Stjepan grad ili Stjepanov dvorac.Sa svojim strateškim položajem visoko na obroncima blagajskog brda ona predstavlja podsjetnik na stara teritorijalna kraljevstva koja su vladala nacijom od 10-tog vijeka.Ulaskom u Blagaj, odmah opažate rijeku Bunu koja teče kroz ovo područje i osigurava bogatstvo vode, rekreaciju i ribolov.

Izvor rijeke Bune oduzima dah svakome posjetiocu kada se s njim prvi put susretne. Na litici je smještena Tekija, derviška kuća iz 1470 godine koji pripada derviškom redu Bektaši. Šoljica tradicionalne kafe, služena i pripremljena na tradicionalan način, je pravo osvježenje, uz mnoge restorane koji se nalaze u nizu na rijeci Buni I služe riblje specijalitete.

Pećina rijeke Bune na njenom izvoru ima svoje vlastite priče i avanture-otkrijte ih kada je posjetite. Prošetajete, ili unajmite biciklo kada ste u Blagaju, da biste razgledali mnoge historijske spomenike i domove koji ukrašavaju zajednicu. Najznačajnije su Velagića porodična kuća- stambeni kompleks iz 1776, i džamija sultana Sulejmana.